Artrose en oefentherapie

Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stil staat. Tenzij er klachten ontstaan. U heeft last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Artrose is beter bekend als slijtage van de gewrichten. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal.


Het is, ongeacht de klachten, van groot belang dat u blijft bewegen. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck kan u daarbij helpen. Want ook al is bewegen erg belangrijk, het is nog belangrijker dat u zich houdt aan uw eigen grenzen. Om uw gewrichten in optimale conditie te houden kan uw oefentherapeut samen met u een goed oefenschema opbouwen dat geheel bij uw lichaam past. Daarnaast is het van belang dat u uw dagelijkse handelingen zo veel mogelijk kuntblijven uitvoeren zonder  de gewrichten te veel te belasten. Ook hierbij kan uw oefentherapeut u helpen. Met verscheidene tips en geregeld oefenen leren we u optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden. Dit betekent dat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling
.


Waar vind ik een oefentherapeut?

Met behulp van de praktijkzoeker vindt u snel en eenvoudig een oefentherapeut bij u in de buurt. Klik hier voor de praktijkzoeker. 

Er is (sinds 2009) een landelijk netwerk van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck dat zich richt op de meest optimale en wetenschappelijk onderbouwde behandelwijze van artrose. Het netwerk is gericht op alle vormen van artrose, dus beginnend en verder gevorderd, en op alle locaties, dus van handen, nek en rug tot aan heup, knie en voeten. Het netwerk biedt naast hulp bij het bereiken van de persoonlijke behandeldoelen ook, als onderdeel van de behandeling, extra informatie aan over artrose met het idee dat kennis over artrose bijdraagt aan een beter inzicht en dus beter om kunnen gaan met deze chronische aandoening, ook na het stoppen van de behandeling bij de oefentherapeut.

Oefentherapeuten aangesloten bij het netwerk maken gebruik van een goed onderbouwd protocol, steunend op drie pijlers; oefentherapie Cesar en Mensendieck, het principe graded activity en wetenschappelijke onderbouwing of het gebruik van best practise methodes. 
Kijk voor meer informatie op www.artrose-netwerk.nl