Bekkenklachten

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

De oefentherapeut biedt een structurele oplossing voor uw klachten.  

 

Wat doet de oefentherapeut?

De oefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken.

Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

 

In dit filmpje zie je bekken-oefentherapeute Anja van den Hout. Zij vertelt wat bekken-oefentherapie voor jou kan betekenen. Patiëntes Evelien en Masja vertellen hun persoonlijke verhaal en de reden waarom iedereen die zwanger is naar een bekken-oefentherapeut zou moeten gaan. 

 • De bekkenoefentherapeut behandelt altijd op activiteit en participatie niveau waarbij gedragsverandering en motorisch leren een belangrijk deel van de behandeling bevat.
 • Houdingsverbetering inoefenen in relatie tot gezonde bekkenbodem tijdens zitten, staan en lopen, bukken, tillen.
 • Samenwerking met Bekkenfysiotherapeut in geval inwendig werken nodig is voor specificeren diagnose m.b.t. bekkenbodemregio.
 • Het belang aangeven en inoefenen van ademhaling ten opzichte van bekkenbodem ontspanning.
 • Bewustwording bekkenbodem spanning en ontspanning bij seksualiteit en de gevolgen van negatieve seksuele ervaringen op de bekkenbodem bespreekbaar maken.
 • Gedragsverandering bekkenbodem m.b.t. toiletbezoek.
 • Groepsbehandeling

  Bekken- en/of bekkenbodemklachten kunnen ook in groepsverband worden behandeld. Over het algemeen zijn er vooraf een paar individuele behandelingen of een intakegesprek. Er wordt in kleine groepjes geoefend, waardoor je ervaringen kunt uitwisselen en elkaar kunt ondersteunen bij het doen en blijven doen van de oefeningen. Vertrouwen krijgen in je eigen lichaam en weer met plezier bewegen is een niet onbelangrijk doel van een uur bewegen in groepsverband.

   

  Waar vind ik een oefentherapeut?

  Bekkenoefentherapeuten hebben gerichte scholing en ervaring op het gebied van bekken- en bekkenbodemproblematiek. Met behulp van de praktijkzoeker vindt u snel en eenvoudig een bekkenoefentherapeut bij u in de buurt. Klik hier voor de praktijkzoeker.

   


  Downloaden

   TitelAangepast opGrootte
  Folder Bekkenklachten bij zwangerschap13-4-20151.010,71 KB