Multiple Sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) komt relatief veel voor en kan een grote impact hebben op nagenoeg alle facetten van het menselijk functioneren. De ziekte kent veelal een onvoorspelbaar beloop en is helaas niet te genezen. Het verloop van de ziekte kan ten dele beinvloed worden, onder andere door het gebruik van bepaalde medicatie. Hierbij is het van belang dat de juiste medicatie op het juiste moment gegeven wordt.  MS is een chronische ziekte, een ziekte die nooit overgaat. Daarom is het belangrijk dat de patiënt zelf leert wat deze ziekte is, wat de gevolgen zijn, hoe klachten en symptomen te verlichten zijn en welke zorgverleners ingeschakeld kunnen worden als het nodig is. Eigen regie, eigen zeggenschap.

 

Wat doet de oefentherapeut?

De behandeling kan bestaan uit onder andere voorlichting, oefentherapie, adviezen met betrekking tot dagelijkse houdingen/bewegingen en coaching. Denk bijvoorbeeld aan:
gewrichten beweeglijk houden
stijfheid bestrijden
spierkracht onderhouden en uitbouwen waar mogelijk
balanstraining
looptraining
pijnbestrijding
algehele ontspanning
optimaliseren van de ademhaling 
doorbloeding / circulatie stimuleren
verbeteren van houdingen en bewegingen in het dagelijks leven
zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen
adviezen over hulpmiddelen 

Er wordt een oefenschema opgesteld en er worden houdings- en bewegingsadviezen meegegeven, waar cliënt thuis zelf mee aan de slag kan. Het is per situatie afhankelijk hoeveel behandelingen er nodig zijn. Dit wordt met cliënt besproken. Op verwijzing van arts of specialist kan de oefentherapeut ook aan huis behandelen.

Waar vind ik de oefentherapeut?

Met behulp van de praktijkzoeker vindt u snel en eenvoudig een oefentherapeut bij u in de buurt. Klik hier voor de praktijkzoeker.