Parkinson

De ziekte van Parkinson begint meestal op latere leeftijd en wordt vooral gekenmerkt door een steeds toenemende beperking van het bewegen en stoornissen in de mentale functies. De ziekte van Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in een bepaald deel van de hersenen. Een oefentherapeut Cesar of Mensendieck is deskundig op het gebied van houding en bewegen. Oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson, zijn aangesloten bij ParkinsonNet. ParkinsonNet is een landelijk netwerk waarbij meer dan 2000 zorgverleners zijn aangesloten. Naast oefentherapeuten zijn dit bijvoorbeeld neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen.

Wat doet de oefentherapeut?

Onder begeleiding van uw oefentherapeut werkt u zelf aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt u uw lichaam in een betere conditie. U leert hoe u uw houding en manier van bewegen kunt verbeteren, zodat het lichaam minder belast wordt. Ook leert u uw eigen mogelijkheden en grenzen beter kennen. De oefeningen en bewegingsadviezen die de oefentherapeut u geeft, worden geïntegreerd in uw dagelijkse activiteiten. Door de adviezen van uw oefentherapeut toe te passen, leert u om gezonder te bewegen, thuis, tijdens hobby’s en op het werk. Zo kunt u zo optimaal mogelijk functioneren.


In dit filmpje krijg je meer uitleg van oefentherapie bij Parkinson (vanaf 2.10 min).

 

Waar vind ik een oefentherapeut?

Met behulp van de praktijkzoeker vindt u snel en eenvoudig een oefentherapeut bij u in de buurt. Klik hier voor de praktijkzoeker.