Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam in relatief korte tijd grote veranderingen. Zwangerschapsbegeleiding volgens de methode Cesar/Mensendieck kan een belangrijke rol spelen in het bewust worden van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode na de bevalling.  

 

De oefentherapeut zoekt samen met u naar een optimale houding en manier van bewegen, zoals het zitten, staan, opstaan en gaan zitten, bukken en tillen, lopen. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan de voorbereiding op de bevalling. Je wordt je bewust gemaakt van de verschillende fasen van de bevalling, de verschillende soorten weeën en de ademhalingstechniek die je kunt gebruiken bij het opvangen van de weeën plus het aanleren van een juiste perstechniek. In sommige groepslessen ligt het accent ook op sporten tijdens de zwangerschap. Ook aan de kraamdagen en het verdere herstel na de bevalling wordt aandacht besteed.   

 

Heeft u bekkenklachten? Lees dan verder onder het kopje Bekkenklachten.

 

Wat doet de oefentherapeut?

In de cursus zwangerschapsbegeleiding bij de oefentherapeut leert u allerlei houdingen en bewegingen zoals zitten, lopen en bukken op een verantwoorde manier. Ook wordt er aandacht besteed aan de voorbereiding op de bevalling en de herstelperiode daarna. Er wordt informatie gegeven over het verloop van de bevalling, de verschillende fasen tijdens de bevalling, de soorten weeën, de ademhalingstechniek om de weeën op te vangen en de juiste perstechniek. Bekkenbodembewustwording speelt een belangrijke rol tijdens de cursus. Ook wordt er gesproken over houdingen om de weeën op te kunnen vangen en ook de verschillende soorten pershoudingen worden doorgenomen. In elke les staat één thema centraal, bijvoorbeeld omgang met de weeën, de ademhaling, houdingen en bewegingen om weeën op te vangen, houdingen om te bevallen en tot slot de kraambedperiode. Er is één partnerles waarin u samen met uw partner oefent en praktische tips en adviezen krijgt.

Vaak zijn er ook na de bevalling nog een aantal lessen om de bekkenbodem weer verantwoord te leren trainen en van daaruit een aanzet te geven voor goede spieropbouw, zodat de draagkracht van bekken en rug toeneemt. De wijze waarop je de baby draagt, optilt en de houding waarin je voedt krijgen aandacht. Er is gebleken dat goede nazorg voor bekken en bekkenbodem veel klachten in de toekomst kan voorkomen.

 

Bij sommige groepslessen ligt het accent ook op verantwoord sporten tijdens de zwangerschap. Deze lessen worden veelal gegeven door een 'zwanger fit oefentherapeut' die hiervoor een speciale opleiding heeft gevolgd.

 


In dit filmpje vertelt bekken-oefentherapeute Anja van den Hout over wat bekken-oefentherapie voor jou kan betekenen als je zwanger bent. Cliënten Evelien en Masja vertellen hun persoonlijke verhaal en de reden waarom iedereen die zwanger is naar een bekken-oefentherapeut zou moeten gaan. 

 

Waar vind ik een oefentherapeut?

Met behulp van de praktijkzoeker vindt u snel en eenvoudig een oefentherapeut bij u in de buurt.
Klik hier voor de praktijkzoeker. Onderaan de praktijkzoekerpagina is een overzicht te vinden met oefentherapeuten die zwangerschapsbegeleiding geven.

 

 

Downloaden

 TitelAangepast opGrootte
Folder Bekkenklachten bij zwangerschap13-4-20151.010,71 KB