Opleiding

Mensen bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen met hun bewegingsapparaat. In zowel de opleiding Oefentherapie Cesar als de opleiding Oefentherapie Mensendieck leer je deze klachten te diagnosticeren en help je mensen een juist houdings- en bewegingsgedrag eigen te maken.

De meeste oefentherapeuten werkent zelfstandig in een eigen praktijk of in een gezondheidscentrum, maar je kunt ook gaan werken in een revalidatiecentrum, verpleeg- of verzorgingshuis, medisch kinderdagverblijf, ziekenhuis of sportcentrum.

 

De opleiding tot oefentherapeut is in Nederland een opleiding aan het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO). De opleiding tot oefentherapeut Cesar wordt gegeven aan de Hogeschool Utrecht. De opleiding tot oefentherapeut Mensendieck wordt gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam. Beide opleidingen leiden op tot oefentherapeut en na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Health voeren.

 

Daarnaast zijn er twee officieel erkende specialisaties: kinderoefentherapie en psychosomatische oefentherapie.

 

Meer weten?
Lees meer over beroep Oefentherapeut op NationaleBeroepengids.nl