Dagprogramma jubileum event

De VvOCM bestaat 15 jaar en dat is aanleiding voor een feestje! 

Kom jij dit met ons te vieren op vrijdag 1 november? We bieden jou een interessante mix van vakinhoud, werkinspiratie en praktische handvatten. Ontmoet collega’s en wetenschappers tijdens het VvOCM jubileum event! 

09.00-09.30

Ontvangst en aanmelding

09.30-10.30

Algemene Vergadering

10.30-10.45

Pauze

10.45-11.00

Opening door dagvoorzitter Alex Vaassen

11.00-11:45

Jan-Paul van Wingerden: ‘De care in de cure’

11.45-12:30

Alex Vaassen: ‘Redenen van bestaan’

12.30-13.15

Lunchpauze

13.30-14.15

Workshopronde 1

14.30-15.15

Workshopronde 2

15.15-15.45

Pauze

15.45-16.45

Dagmar Vriends: ‘Tekenen met impact’

16:45-17:00

Afsluiting door dagvoorzitter Alex Vaassen

16.45-17.30

Afsluitende borrel

 

 

1 november 2019

 

 

9:00-17:30

 

 

Postillion in Bunnik

 

 

€130 (earlybird ticket)

€155 (regulier ticket)


 

 

 

AANMELDEN? PLENAIRE SESSIES

Onderstaand een overzicht van de plenaire sessies. Klik op de titel voor meer informatie over de inhoud en spreker.

 

‘De care in de cure’ Jan-Paul van Wingerden

Waar staat de oefentherapeut anno 2019? Waar komen we vandaan en zeker ook: waar gaan we naartoe? De zorgwereld om ons heen ‘verhard’. Hoe neemt de oefentherapeut haar plaats in binnen de zorg? Waar willen we eigenlijk staan? Wat willen we bereiken? Kunnen we de kracht van het vak nog meer onder de aandacht brengen en de oefentherapeut profileren, binnen de zorgwereld.

‘Redenen van bestaan’ Alex Vaassen

Heb jij van die momenten dat je een enorme boost krijgt van de positieve energie op je werk? Of juist teveel dagen waarop je (te) veel energie verliest? Heb je je wel eens afgevraagd wat dat met jou zelf te maken kan hebben, in plaats van met jouw cliënten, patiënten, de inhoud van je werk of de omstandigheden?

Ga op zoek naar jouw 'reden van bestaan’ in de breedste zin van haar betekenis en in het bijzonder je ‘zijn' als oefentherapeut tijdens de plenaire sessie onder leiding van Alex Vaassen.

‘Tekenen met impact’ Dagmar Vriends

Door te tekenen wordt een patiënt op een verrassende manier aangesproken. Wanneer iets anders is dan anders, dan trekt het aandacht en verwerken we het in het bewuste deel van onze hersenen (de prefrontale cortex). Jouw informatie valt door tekeningen letterlijk meer op omdat het anders dan anders binnenkomt (bron: tekenjeboodschap.nl). In deze dynamische sessie creëer je jouw visueel alfabet en leer oefentherapeutische begrippen om te zetten naar beeldtaal.

WORKSHOPS

Onderstaand een kort overzicht van de workshops. Klik op de titel voor meer informatie over inhoud en spreker.

‘Omdat ik het zeg!’ Jan-Paul van Wingerden

Met behulp van klinisch redeneren kijk je naar hoe de adviezen en oefeningen die je als oefentherapeut geeft, worden onderbouwd door hedendaagse functioneel anatomische en biomechanische inzichten.

‘Data, wat zegt het mij eigenlijk?’ Tom Urbanus

Wat levert landelijke data over oefentherapie ons op? Wat verzamelen we? Hoeveel werk kost deelname? Kom meer te weten over welke data er verzameld wordt en welke landelijke/ praktijkgerichte informatie je kunt inzien als je mee doet aan de Landelijke Database Oefentherapie.

‘Overtuigingskracht’ Ina Giesen

Wil je dat nog meer mensen het beroep oefentherapeut kennen en jouw praktijk weten te vinden? Leer hoe je met jouw persoonlijke presentatie en sterke boodschap anderen overtuigd en zichtbaarder wordt. Deze praktische sessie biedt handreikingen waar je direct mee aan de slag kan

‘Onderzoek in de oefentherapiepraktijk’

Ronde 1: Paul Keessen- Bewegingsangst bij hartpatiënten

20% van de hartpatiënten ontwikkelt bewegingsangst. Deze angst wordt nog weinig herkend in de zorg. Paul onderzoekt de determinanten en behandelbare componenten van bewegingsangst. Deze doelgroep kan mogelijk gebaat zijn bij een oefentherapeutische behandeling.

Ronde 1: Margriet van Dijk- kwaliteit van bewegen bij aspecifieke lage rugklachten

Observeren van De Kwaliteit van Bewegen is onderdeel van het oefentherapeutisch handelen. Echter; deze observatie is niet gestandaardiseerd. Margriet biedt nieuwe inzichten over kwaliteit van bewegen en een beter beeld over hoe de observatie van kwaliteit van bewegen gestandaardiseerd kan worden.

Ronde 2: Aline Broekema – Stimuleren van bewegen bij kinderen met Astma (Foxfit)

Stimuleren van bewegen bij kinderen met astma is belangrijk. De Foxfit interventie (de app, beweegmeter en begeleiding door oefentherapeut/ kinderlongverpleegkundige) ondersteunt dit. Hoor meer over het onderzoek en de toekomstige mogelijkheden voor de oefentherapeut.

Ronde 2: Meta Wildenbeest- Leerprocessen bij lage rugklachten

Behandeling van chronische lage rugpijn gericht op verandering van beweeggedrag heeft enig effect maar niet veel. Er is onvoldoende theoretische basis. Meta Wildenbeest informeert je over ontwikkelingen rond onderzoek bij lage rugpijn gericht op motorisch leren. Het onderzoek loopt nog, dus pak je kans om te participeren!

Lage gezondheidsvaardigheden in de praktijk- Janneke van der Velden

29% van de volwassenen heeft lage gezondheidsvaardigheden. Zelfredzaamheid is voor deze doelgroep een uitdaging. Wil jij leren de doelgroep te herkennen, weten welke aanpassingen je kan maken en hoe beter kan aansluiten op deze doelgroep? Volg dan deze workshop met eyeopeners en handige tips van Janneke van der Velden.

Virtual Reality bij chronische pijn in de praktijk – Louis Zantema en Katinka Zomerschoe

Een virtual reality bril gebruiken ter ondersteuning van jouw behandeling? Het is mogelijk! Klinisch psycholoog Louis Zantema heeft het onderzocht en oefentherapeut Katinka Zomerschoe past het toe in de praktijk. Ben je benieuwd? Kom de VR-bril uitproberen!

eHealth als ondersteuning in jouw oefentherapiepraktijk? - Dorien Ginsel

eHealth als aanvulling op jouw oefentherapeutische behandeling? Laat je inspireren door Dorien Ginsel over de mogelijkheden! Leer wat voor verschillende technieken er zijn en maak tijdens deze sessie kennis met de E-exercise apps gericht op patiënten met nek-schouderklachten of SOLK- klachten.