Kennisagenda

In de huidige samenleving heeft de definitie van positieve gezondheid van Machteld Huber een prominente plek gekregen binnen de gezondheidszorg in Nederland. Als oefentherapeuten passen wij, met onze visie op de mens in zijn totaliteit en zijn omgeving, geweldig binnen deze nieuwe kijk op gezondheidszorg. Om het domein van oefentherapie eenduidig en duurzaam te (blijven) positioneren, is een goede wetenschappelijke onderbouwing van het oefentherapeutisch handelen essentieel.

Dat er (kosten)effectiviteit is aangetoond voor oefentherapie, betekent niet dat verder onderzoek niet meer nodig is. Verder onderzoek draagt immers bij aan nieuwe inzichten en transparantie over het vak. Het schept duidelijkheid over de waarde van oefentherapie ten opzichte van andere vakgebieden en zorgt voor kwaliteitsverbetering van het vak. Maar ook voor patiënten is het onderzoek van belang. Het maakt duidelijk waarom en wanneer ze welke zorg nodig hebben, om zo lang mogelijk te kunnen blijven functioneren. 

Daarom heeft de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) een kennisagenda ontwikkeld. De kennisagenda brengt in kaart waar al effectiviteit van oefentherapeutische interventies is aangetoond en waar de grootste kennisbehoefte ligt voor verder onderzoek.

Je kunt de VvOCM Kennisagenda onderaan deze pagina downloaden. Of klik op plaatje rechts.


Infographic

De uitkomsten van het literatuuronderzoek zijn weergegeven in een infographic. Neem de infographic mee in je gesprek met de huisarts of medisch specialist om te laten zien dat wat je doet bewezen effectief is en voor zeer veel doelgroepen. De infographic onderbouwt dat een arts zonder zorgen zijn of haar patiënten naar jou kunnen doorverwijzen!
Klik hier voor de infographic


Aanbieden aan VWS
Op woensdag 5 december ontving drs. Marije Beens, directeur en plaatsvervangend directeur generaal Curatieve Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de kennisagenda’s van 9 beroepsverenigingen uit de eerstelijnszorg en het onderzoekskader paramedische zorg. Namens VvOCM waren Viola Zegers en Marleen Post aanwezig om de VvOCM Kennisagenda te presenteren. 
Lees verderWat is een kennisagenda eigenlijk en wat levert het jou als oefentherapeut op?
  
Bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.

Downloaden

 TitelAangepast opGrootte
VvOCM Kennisagenda (pdf-versie)17-1-20191,17 MB
Wat levert Kennisagenda mij op als oefentherapeut? (filmpje)10-1-2019Unknown