Voetentraining- het domein van de oefentherapeut

‘Voetentraining, het domein van de oefentherapeut’- Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen.

Aanleiding

Dat je voetspieren, net als alle spieren in je lichaam in beweging moet houden is duidelijk. Maar hoe pas je voetentraining toe in je eigen praktijk? Yvonne en Cocky nemen je mee in de achtergrond van diverse voetklachten en de oefenprotocollen die je daarbij kan inzetten.

Voetentraining biedt een uitbreiding van behandelmogelijkheden voor oefentherapeuten. 
De voeten zijn onderdeel van de articulaire, de myofasciale en de neurogene keten, dus een onderdeel van de totale houding. Yvonne en Cocky vinden daarom dan ook dat voetenonderzoek altijd een onderdeel moet zijn van het houdings- en bewegingsonderzoek. 

Inhoud workshop

In deze workshop behandelen Yvonne en Cocky het onderzoek van de voet en factoren die de voetstand en daarmee de houding beïnvloeden. Er wordt dus gekeken in hoeverre de voet het aangrijpingspunt voor de behandeling is, maar ook welke oefeningen je kan inzetten bij diverse klachten.

De workshop is een combinatie van wetenschap en praktijk. Je leert hier:
- De wetenschappelijke achtergrond bij het ontstaan van diverse voetklachten
- Belangrijke kenmerken van een goede voet- en houdingsinspectie.
- Oefenprotocollen bij diverse voetklachten

Er wordt aandacht besteed aan diverse voetpathologieën zoals; de hallux valgus, mortons neuroom, fasciitis plantaris, centrale metatarsalgie, teendeformaties, hallux limitus/rigidus en quintus varus. 

De oefenprotocollen voor de voetpathologieën hebben als belangrijkste doel de voeten te trainen. Echter, omdat er gedacht wordt in ketens gaan de oefeningen verder dan alleen de voet. Een deel van de oefeningen zijn totaal oefeningen waarin de voet als onderdeel van de hele keten wordt geoefend.

Direct na de workshop kun je met een aantal voettesten en voetoefeningen aan de slag.

 

Over Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen

 

Kennis- en Opleidingscentrum voor voet, houding en beweging is een initiatief van Yvonne Bontekoning (sportpodoloog en bewegingsanalist) en Cocky Hoogeveen, (fysiotherapeut, manueel therapeut en podoposturaal therapeut). Vanuit het kennis- en opleidingscentrum zijn Voetentraining.nl (online trainingen voor mensen met voetklachten) en WijVoetentrainers (opleiding tot Voetentrainer) opgezet.