Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

eHealth in de Beweegzorg

Ook lid worden van de VvOCM?

eHealth

Onze smartphone, tablet of computer krijgt een steeds prominentere plek in ons leven. Altijd en overal zijn we bereikbaar, hebben we toegang tot het laatste nieuws en zijn we druk op social media. Ook in de zorg zijn veel technologische ontwikkelingen die de zorg kunnen ondersteunen of die een middel zijn in de behandeling ter motivatie, monitoring of bewustwording van het eigen beweeggedrag.

Wat is eHealth?

eHealth is een heel brede term dat neerkomt op het gebruiken van techniek in de zorg. Deze techniek kan gericht zijn op informatie- en communicatietechnologieën. Oefentherapeuten maken dagelijks gebruik van eHealth, het gebruik van een elektronisch patiëntendossier (EPD) is namelijk al een vorm van eHealth. Daarnaast kan men ook denken aan het gebruiken van apps of beeldbellen (eConsults), virtual reality of medische robots.

Wat doet de VvOCM op het gebied van eHealth voor oefentherapeuten?

E-platform 'beweegzorgtechnologie' 
 

Er zijn ontzettend veel technologische toepassingen die je als oefentherapeut kunt inzetten. Denk aan de vele apps op het gebied van bewegen en ontspanning maar ook de diversiteit aan stappentellers.

De VvOCM investeert momenteel in de ontwikkeling van een e-Platform ‘beweegzorgtechnologie’ speciaal voor fysio- en oefentherapeuten. Dit platform biedt een zo compleet mogelijk overzicht van technologische toepassingen die een oefentherapeut kan inzetten in zijn behandeling. Per technologie zal er praktische informatie te vinden zijn zoals doel en doelgroep, benodigde tijd, middelen en kosten (indien van toepassing). Daarnaast zal er informatie over privacy-waarborging en referenties naar wetenschappelijk onderzoek worden geplaatst. Als oefentherapeut heb je straks dus 1 betrouwbaar platform die jou ondersteunt in het zoeken en vinden naar apps of andere technologische toepassingen in de behandeling. 

Op dit moment zitten we in de ontwikkelfase samen met de Hogeschool Utrecht die dit uitvoert. Wanneer het platform online is worden jullie daarover geinformeerd.

eHealth in richtlijnen en onderzoek

In de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen wordt het gebruik van eHealth geïntegreerd waar dat mogelijk is. Een goed voorbeeld zal de nieuwe COPD-richtlijn in 2020 zijn. Meer onderzoek blijft nodig om ervoor te zorgen dat techniek betrouwbaar kan worden ingezet in de therapie en richtlijnen. De VvOCM ondersteunt diverse onderzoeken op het gebied van eHealth in de beweegzorg aangezien het één van de thema’s is in de VvOCM Kennisagenda.