Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Cursusagenda

Ook lid worden van de VvOCM?

Cursus- en scholingsagenda

Hieronder tref je de scholing- en cursusagenda van de VvOCM aan. 
Mocht je opzoek zijn naar een scholing van een externe scholingsaanbieder, klik dan hier.

VvOCM cursus- en scholingsagenda

31 oktober - Symposium Bekkenoefentherapie

Datum:
31 oktober 2020
Tijd:
09:00 - 16:00
Locatie:
Bij Aaltje aan de Linie (Woudenberg, UT)
Trainer:
Meerdere
Kosten:
€ 160,00 (Leden)
€ 190,00 (Niet-leden)

Aantal deelnemers: 50

Beschrijving:

‘Revalidatie rondom het bekken, bekeken vanuit verschillende plekken’

Deze inspirerende dag wordt georganiseerd door het Platform Bekkenoefentherapie. Centraal staat het thema ‘revalidatie rondom het bekkengebied’. Dit onderwerp wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht (zie dagprogramma). De dagvoorzitter is Liesbeth Vermeer, voorzitter van het Platform Bekkenoefentherapie.


Jan- Paul van Wingerden- Spine and Joint Centre
Een spreker die op zo’n dag niet kan missen is Jan- Paul van Wingerden vanuit het Spine and Joint Centre (SJC) Rotterdam. Dit is hét revalidatiecentrum op het gebied van bekken- en rugklachten. Wist je dat er momenteel 15 oefentherapeuten bij het SJC werken? Dat vinden wij een inspiratie op zich! Jan- Paul zal een sessie verzorgen over zijn visie met betrekking tot revalidatie rondom het bekken, de bekkenbodem en de verdere belasting van lichaam en geest. Ook zal hier in de middag een praktische workshop uit voortvloeien.


Fabiana di Mango- Bekkenoefentherapeut
De andere workshopronde wordt verzorgd door Fabiana di Mango - een vooruitstrevende bekkenoefentherapeut -  gespecialiseerd op het gebied van diastase. Fabiana zal de nieuwste wetenschappelijk inzichten vertalen, die zij op het ‘World Congress on Low Back & Pelvic Girdle Pain’ (oktober j.l.) heeft geleerd van bekende namen als Dhr. Vleeming en Mevr. Lee. 

In deze sessie ga je aan de slag met een combinatie van theorie, onderzoek en oefeningen.

Fabiana is werkzaam in Amsterdam (Oosterpark Praktijk). Zij ziet veel zwangeren en pas bevallen vrouwen. "Drie jaar geleden op het World congres Lower back and Pelvic Girdle Pain in Singapore was Diane Lee daar die haar onderzoek over diastase presenteerde. Voor het eerst was er goed onderzoek naar gedaan. Ik werd nieuwsgierig en ben mij aan gaan melden bij Diastase Netwerk Amsterdam. Verder ben ik naar cursus van Diane Lee geweest in Stockholm. Sindsdien probeer ik op de hoogte te blijven van ontwikkelingen omtrent bekkenklachten"

Ik werk graag samen met verloskundigen, trainers in de buurt. Ik vind het belangrijk dat de kennis die we hebben gedeeld worden zodat we dezelfde taal gebruiken en de vrouwen met de best mogelijke zorg kunnen omringen.


Kathleen d’Hauwers- Uroloog
Deze energieke dag zal worden voortgezet door een lezing van Uroloog Kathleen d'Hauwers. Zij zal ons alles vertellen over urologische ingrepen en de rol van bekkenoefentherapeuten in de pre- en postoperatieve fase van de patiënt.


Praktische informatie

Datum: 31 oktober
Locatie: Bij Aaltje aan de Linie (Woudenberg, UT)
Kosten deelname:

VvOCM- ledenprijs €160 (incl. lunch en borrel)
Niet- ledenprijs €190,-

Accreditatie: Wordt aangevraagd (4 punten)
Doelgroep: Geregistreerd bekkenoefentherapeuten*
Aantal deelnemers: min.30– max. 50.

Dagprogramma

09:00 – 09:30

Inloop en ontvangst met koffie en thee

09:30– 10:00

Start programma: Welkomstwoord van dagvoorzitter Liesbeth Vermeer en mededelingen/ nieuws vanuit het Platform Bekkenoefentherapie.

10:00 – 11:00

‘Het geheel is meer dan de som der delen’ door Jan Paul van Wingerden

11:00 – 11:15

Koffie en thee/ doorwissel naar workshop.

11:15 – 12:00

Workshopronde 1 (groep wordt 50/50 verdeeld)

12:00 – 12:05

Wisselen van workshopruimte

12:05 – 12:50

Workshopronde 2 (groep wordt 50/50 verdeeld)

12:50 – 13:30

Lunchpauze

13:30 – 14:30

Uroloog K. Hauwers: 2 handen op 1  bekken.

14:30 – 15:00

Afsluiting door dagvoorzitter

15:00 – 15:45

Netwerkborrel

* Bekkenoefentherapeuten in opleiding op aanvraag (via: academie@vvocm.nl).

 

Sessie 1: Het geheel is meer dan de som der delen - door Jan- Paul van Wingerden

Wij mensen hebben maar een beperkt denkraam. Om de wereld om ons heen te kunnen begrijpen delen we het daarom in stukjes. Dat is handig en werkt vaak goed, maar helaas nog vaker niet goed. Dan moeten we die stukjes weer samenbrengen om tot nieuwe inzichten te komen.

De bekkenbodem is zo’n stukje. Op zich is de bekkenbodem al lastig genoeg, met al die spiertjes, zenuwtakken en in- en uitgangen met uiteenlopende functies. En er gebeuren soms dingen met de bekkenbodem die lastig te bevatten zijn. Het kan helpen om dan de bekkenbodem weer in een groter perspectief te plaatsen. Maar over welk perspectief hebben we het dan? De bekkenbodem als ondersteuner van de bekkengordel. Ja, dat is één stap. Maar er is méér. Daarover gaat deze presentatie.

Deze kennis draagt bij aan de kennis over de werking van het lichaam als één geheel. Hierdoor kan de oefentherapeut beter begrijpen en aan de patiënt uitleggen waarom bepaalde klachten ontstaan, welke samenhang er tussen klachten kan zijn. Dit alles in het kader van een betere, effectievere behandeling van de patiënt.

Deze presentatie biedt een unieke kans jezelf uit te dagen en anders na te gaan denken over de werking van ons lichaam.

 

Workshop 1: Diastase in de praktijk, introductie van onderzoek en behandeling- Fabiana di Mango

Als oefentherapeut zien we veel vrouwen na de bevalling en hebben we kennis over het herstel van vrouwen na de bevalling. Over diastase bestaat veel onduidelijkheid en dat zorgt voor onzekerheid. Je kan jezelf als oefentherapeut profileren naar verloskundigen en samenwerken met signalering van diastaseklachten. Met uitleg, praktische adviezen en oefeningen kan als oefentherapeut de vrouw begeleiden in haar herstel met diastaseklachten.

Deskundigheid en uniformiteit met betrekking tot diastaseklachten is belangrijk. Door uiteenlopende informatie raken vrouwen met diastaseklachten onderzeker, “mag ik wel..? Mag ik niet..?”.  Samenwerking met andere disciplines zoals verloskundigen en trainers zorgen ervoor dat  signalering, onderzoek en behandeling en training voor postpartum vrouwen verbeteren.

Tijdens deze workshop worden de inzichten uit het onderzoek v D. Lee en P. Hodges worden kort gepresenteerd door Fabiana. Deze kennis wordt vertaald in het toepassen van een kort onderzoek. Ook worden er oefeningen besproken die je in de praktijk kunt toepassen.

 

Workshop 2: ‘Het geheel is meer dan de som der delen’ (praktijk)- Jan- Paul van Wingerden

De romp als één geheel. Wat betekent dat voor een oefentherapeut met bekkenbodem als specialisatie? In deze workshop gaan we kijken hoe mensen hun romp inzetten bij activiteiten. Gaat dat zoals we verwachten? En als dat niet zo is, wat gebeurt er dan? En wat kan je therapeutisch inzetten? Een workshop vol ervaringen die je helpt een completere behandelaar te worden!

Deze workshop vertaalt de kennis in de presentatie naar de praktijk. Wat betekent het in de praktijk om te werken met een lichaam als één geheel.

Door dit niet alleen te begrijpen, maar ook aan den lijve te ervaren krijgt de oefentherapeut tools in handen om de effectiviteit duidelijk te vergroten. Dit alles in het kader van een betere, effectievere behandeling van de patiënt.

Deze workshop laat je niet alleen ervaren hoe ons lichaam eigenlijk werkt, maar opent mogelijk zelfs een deur naar een volledig ander behandelconcept, binnen de oefentherapie!


Sessie 2: ‘2 handen op 1 bekken'- Kathleen d'Hauwers.

In deze sessie verkrijg je praktische kennis over diverse urologische ingrepen. Tijdens deze sessie worden de raakvlakken tussen urologie en oefentherapie duiderlijker, zodat jij als oefentherapeut leert op welke elementen je kunt aangrijpen tijdens jouw behandeling. Andersom vind ik het als spreker leuk om meer over jullie visie te leren. We bespreken o.a..:

- Welke ingreep  / behandeling is geschikt bij welke aandoening ?
- Welke klachten geeft een bepaalde aandoening ?
- Welke complicaties kunnen de behandelingen veroorzaken?Terug