Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Startersinformatie

Ook lid worden van de VvOCM?

Startersinformatie voor leden van VvOCM

Je bent net afgestudeerd als oefentherapeut... en nu? Nu moet je keuzes maken. Welke opties zijn er? 

> Een eigen praktijk starten. 

> Werken in dienstverband. Vind een leuke baan via de vacaturebank van VvOCM.

> Waarnemen. In de vacaturebank van VvOCM vind je ook aanbiedingen voor zzp’ers die willen waarnemen. 

> Doorstuderen. Kijk voor de masteropleidingen en specialisaties op de websites van Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam

 

Er zijn twee verplichte onderdelen die je in ieder geval moet hebben geregeld om te kunnen starten met je werkzaamheden als oefentherapeut. Als je wilt werken als waarnemer of een eigen praktijk wilt starten zijn er meer aandachtspunten.

Verplichte onderdelen

Of je nu in dienstverband wil werken of een eigen praktijk wilt beginnen, om te kunnen starten met je werkzaamheden als oefentherapeut moet je de volgende twee verplichte onderdelen regelen.  

1. Inschrijven bij het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) 

Met een diploma Oefentherapie op zak val je onder de paramedische beroepen, geregeld in artikel 34 van de Wet BIG. Je moet je inschrijven bij het Kwaliteitsregister Paramedici om te mogen werken als oefentherapeut. Bij deze initiële registratie wordt eenmalig geregistreerd of je voldoet aan de opleidingseisen van de Wet BIG. De initiële registratie kost € 137,50 en bestaat uit een aantal stappen. Het stappenplan vind je in deze flyer van het KP.  

Met je registratie bij het KP en je lidmaatschap bij VvOCM ben je automatisch aangesloten bij de klachten- en geschillenregeling van het KP. Dit is een verplichting vanuit de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz). 

Meer lezen over het KP

 

2. Aanvragen AGB code bij Vektis 

Ga je aan het werk in de zorg? Dan heb je een AGB-registratie nodig om geleverde zorg te kunnen declareren. Bij elke registratie hoort een eigen unieke AGB-code. Jouw gegevens zijn onmisbaar voor de zorg, want in alle administratieve processen binnen het zorgveld wordt de AGB-code gebruikt als identificerende sleutel. Vektis beheert het AGB-register. Bekijk de starterskit AGB.

Een oefentherapiepraktijk valt in de categorie ‘overige paramedische praktijken’ met als code SBI-code: 86919. 

Een eigen praktijk starten

De volgende onderdelen moet je regelen (naast bovengenoemde verplichte onderdelen) om een eigen praktijk te starten. 

1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

2. Verzekering afsluiten voor beroepsaansprakelijkheid (verplicht). Wij bevelen een rechtsbijstand- en arbeidsongeschiktheidsverzekering aan. VvOCM heeft een kortingsregeling getroffen bij VvAA van 10% op de beroepsaansprakelijkheids-en rechtsbijstandsverzekering. En bij Frisia Verzekeringen korting op de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

3. Als je een praktijkruimte hebt: zorg dat deze voldoet aan de  richtlijn inrichtingseisen.

4. Opstellen van betalingsvoorwaarden en tarievenlijst.

5. Opstellen van privacyreglement.

6. Contracten met de zorgverzekering sluit je per verzekeraar af. Kijk hiervoor dus op de website van de gewenste verzekeraar waarmee je een contract wilt afsluiten. Als je wilt declararen bij de zorgverzekeraar moet je een VECOZO-certficiaat aanvragen.  Ga hiervoor naar www.vecozo.nl  Dit certificaat is noodzakelijk om je declaratie in te kunnen sturen naar en uitbetaald te worden  door de zorgverzekeraar. Ook de contracten van de zorgverzekeraars worden via dit portaal aangeboden. Voor meer informatie kun je ook op de pagina met praktijkinformatie kijken. Of bekijk onze checklist met mogelijke aandachtspunten

Werken in dienstverband

Als je de twee verplichte onderdelen hebt geregeld kun je gaan werken in dienstverband (in loondienst). 
Er zijn twee opties: 

> Werken in een praktijk 

> Werken in een instelling 

Ga je in een instelling werken? Als lid van VvOCM ben je automatisch aangesloten bij de vakbond voor zorgprofessionals FBZ. Je valt dan onder de CAO van de instelling. Je lidmaatschap van VvOCM levert je daarnaast ook tien gratis uren rechtshulp per kalenderjaar op via FBZ Rechtshulp

Tarieven in loondienst kunnen per werkgever en opdrachtgever variëren. Bedenk wat jij jezelf waard vindt en  orienteer je bijvoorbeeld met een of meerdere oefentherapeuten met dezelfde hoeveelheid werkervaring in loondienst. Ga in gesprek om er samen op een prettige manier uit te komen. Ga je in een instelling werken, vraag dan onder welke cao zij werken. Meer informatie over cao's vind je op de pagina FBZ (de werknemersfederatie waarbij VvOCM is aangesloten voor haar intramuraal werkende leden).