De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de regelgeving voor GLI in 2021 vastgesteld. Deze zijn inmiddels gepubliceerd en te vinden in onderstaande links.
Beleidsregel:
https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_308990_22/1/
Regeling:
https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_309004_22/1/
Tariefbeschikking:
https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_308999_22/1/
De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Schrappen declaratievoorschrift AGB-code verwijzer
Wij kwamen tot de conclusie dat een dergelijk voorschrift niet nodig is om onze taak als toezichthouder goed uit te kunnen voeren, wij verplichten aanbieders immers al om deze gegevens in hun administratie op te nemen en kunnen deze, indien nodig, opvragen. Tevens is een dergelijk voorschrift in andere sectoren niet gebruikelijk en brengen we hiermee de regelgeving meer met elkaar in lijn. Daarnaast hebben wij begrepen dat dit declaratievoorschrift mogelijk een belemmering is voor de uitvoering bij aanbieders. Deze overwegingen hebben ertoe geleid dat wij besloten hebben het declaratievoorschrift niet langer op te nemen in onze regelgeving. De keuze voor de declaratiestandaard en de verplichtingen die hieraan zijn verbonden, is aan zorgverzekeraars (en evt. aanbieders).
- Wijziging beschrijving van het artikel over verhoogde maximumtarieven (artikel 5, lid 3) in de beleidsregel
Met de aanpassing van de tekst van het max-max artikel, verduidelijken we dat het max-max tarief breed kan worden ingezet. Zo hopen wij dat het verhoogd maximumtarief toegepast gaat worden, wanneer dit volgens de inkoper wenselijk of nodig wordt geacht. Want, zoals de toelichting van de beleidsregel nu al zegt: “Er zijn geen harde randvoorwaarden waaraan moet zijn voldaan om tot een verruiming van het maximumtarief over te gaan. De voorwaarde van een contract met een zorgverzekeraar geeft een waarborg dat deze middelen enkel worden ingezet waar dit volgens de inkoper noodzakelijk/wenselijk is vanuit het oogpunt van doelmatigheid, doeltreffendheid of vanuit de zorgplicht van een verzekeraar.”
- Verduidelijking van de beschrijving van ‘kwartaal’.
Afgelopen jaar bleek dat er onduidelijkheid en daardoor verschillende interpretaties bestonden van ‘kwartaal’. Wij hebben in onze regelgeving 2021 duidelijkheid verschaft over de definitie van kwartaal, de doorlooptijd, start- en eindmoment van prestaties. Waar nodig hebben wij in de regelgeving ook verduidelijkt dat de intake voorafgaat aan het zorgprogramma, en niet het startmoment bepaalt van de behandelfase. De ‘rekenregel’ is als volgt: het eerste face-to-face contact na de intake vormt het startpunt van de eerste behandelfase. Exact 3 maanden later eindigt deze eerste behandelfase en start de tweede behandelfase, en zo verder.