Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Opleiding & Specialisaties

Ook lid worden van de VvOCM?

In Nederland zijn er twee opleidingen die opleiden tot oefentherapeut. De opleiding Oefentherapie Cesar aan de Hogeschool Utrecht en de Opleiding tot Oefentherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam. De Opleiding tot Oefentherapeut is een vierjarige Bachelor (of Science).

Als oefentherapeut ben je een expert in gezond bewegen. Je weet alles over de werking van spieren en gewrichten. Je weet waar klachten vandaan komen en kunt deze, door nieuw beweeggedrag aan te leren, laten verdwijnen, verminderen en/of voorkomen. Hierbij ga je uit van de bewegingsmogelijkheden van je patiënt en houd je rekening met zijn/haar omgeving, leefstijl en dagelijkse activiteiten.

Klik op deze link voor het Beroepsprofiel Oefentherapeut.
Klik op deze link om het Landelijk Opleidingsprofiel Oefentherapie te bekijken.

       

Maatwerkprogramma

Ben je een afgestudeerd oefentherapeut die voor 2007 de driejarige hbo-opleiding Oefentherapie Mensendieck / Cesar afrondde? Dan kun je nu, na jaren werkervaring, kiezen voor het maatwerkprogramma van de opleiding Oefentherapie. Na het doorlopen van het maatwerkprogramma ontvang je de internationaal erkende titel Bachelor of Science. Kijk voor meer informatie op de website van de HvA.

Specialisaties en specifieke competenties

Trends binnen het zorglandschap zorgen ervoor dat er naast generalistische zorg, op bepaalde domeinen vraag is naar gespecialiseerde kennis. Binnen het domein van de oefentherapeut zijn er daarom vier specialisaties: de Kinderoefentherapeut, Psychosomatisch Oefentherapeut, Bekkenoefentherapeut en Geriatrie-Oefentherapeut.

Onder een specialisatie verstaat  VvOCM: een verdiepende expertise op een bepaald onderdeel van het beroepscompetentieprofiel oefentherapeut, dat door scholing en werkervaring de ‘algemene’ vakbekwaamheid, op dit specifieke terrein, te boven gaat. Deze specialistische kennis (post-hbo of master niveau) wordt aangetoond door aan de registratie-eisen van het desbetreffende specialistenregister te voldoen en over de specialisatie-specifieke competenties te beschikken (beroepscompetentieprofiel).

Klik op onderstaande links om naar de specialisaties te gaan.

Klik op deze link om naar de Bekkenoefentherapeut te gaan.
Klik op deze link om naar de Geriatrie-oefentherapeut te gaan.
Klik op deze link om naar de Kinderoefentherapeut te gaan.
Klik op deze link om naar de Psychosomatisch-oefentherapeut te gaan.