Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Word lid van VvOCM

Minister Kuipers: Paramedici spelen een belangrijke rol in de zorg

woensdag 24 augustus 2022 / Categorieën: Niet-leden

 

Op maandag 22 augustus bezocht Minister van VWS Ernst Kuipers de paramedische groepspraktijk Boot en Broerse in Lisse, om zich te verdiepen in de kansen en mogelijkheden in de eerstelijns zorg. Er is veel onrust onder zorgverleners in de eerste lijn, zeker sinds het Integraal Zorgakkoord (IZA) vorige week uitlekte. Eerstelijns zorgverleners ervaren dat ze weinig betrokken worden bij de beleidsvorming en hun positie in het zorgstelsel. Terwijl een goede multidisciplinaire samenwerking binnen de eerste lijn juist oplossingen biedt voor het naderende zorginfarct. 

 

‘Eerste lijn is de oplossing’ 

Minister Kuipers sprak tijdens zijn werkbezoek met meerdere paramedici, zoals een oefentherapeut, fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en logopedist. De zorgverleners vertelden over hun vak en legden uit wat de positie is van de paramedicus in de zorgreis van de patiënt. Ook legden ze uit hoe de regionale samenwerking tussen zorgverleners leidt tot passende zorg voor de patiënt en lagere zorgkosten door preventie en substitutie. 

Paramedici werken multidisciplinair samen met andere paramedici, maar ook met huisartsen, medisch specialisten en ziekenhuizen. Kuipers erkende tijdens zijn werkbezoek dat paramedici de werkdruk op huisartsen deels kunnen verlichten door zorgtaken anders in te richten. Hij gaf aan dat hij de eerste lijn ziet als een oplossing voor het naderende zorginfarct. Het IZA, met daarin een uitwerking van die opgave, vindt hij het juiste middel hiervoor.  

 

Fundament van IZA 

Tijdens het werkbezoek ging Kuipers ook in gesprek met Theo van der Bom, plaatsvervangend voorzitter van het Paramedisch Platform Nederland (PPN). Van der Bom benadrukte dat paramedici alleen oplossingen kunnen blijven bieden als paramedische zorg zonder eigen risico wordt vergoed vanuit de basisverzekering en als multidisciplinaire samenwerking gefinancierd wordt.  

Kuipers sloot zijn bezoek af met de uitspraak dat de eerste lijn het fundament van het IZA is, en dat het echt de bedoeling is om deze sector te versterken: ‘Anders krijgen we het nooit voor elkaar’. 

Vorige artikel Patiënten zijn tevreden over de oefentherapeut
Volgende artikel Beleid Beluurtje: Richtlijnen algemeen

Nieuwsbrieven

Ben je op zoek naar eerdere nieuwsbrieven van VvOCM, stuur dan een mail naar info@vvocm.nl