Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Ook lid worden van de VvOCM?

Oefentherapeut in richtlijn SOLK

dinsdag 14 mei 2013 / Categorieën: Niet-leden
Bijna de helft van alle mensen die de huisarts bezoekt heeft lichamelijke klachten die niet goed te verklaren zijn. In 2,5% van de gevallen gaat het om langdurige, ernstige vormen van deze somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Vandaag verschijnt hierover een richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Deze richtlijn biedt de huisarts handvatten hoe om te gaan met patiënten met klachten bij wie na medisch onderzoek geen ziekte of lichamelijke afwijking te vinden is.

Matig-ernstige klachten naar (psychosomatisch) oefentherapeut
De behandeling van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten bestaat uit drie stappen. Bij milde onvoldoende verklaarde klachten behandelt de huisarts de patiënt zelf. Bij matig-ernstige klachten werkt de huisarts samen met bijvoorbeeld een (psychosomatisch) oefen- of fysiotherapeut, een praktijkondersteuner GGZ of een eerstelijnspsycholoog. Bij ernstige SOLK wordt samengewerkt met tweedelijns hulpverleners en multidisciplinaire teams of behandelcentra.

 

Op de publiekswebsite van het NHG, Thuisarts.nl, zijn drie uitgebreide teksten over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten geplaatst.De richtlijn is te vinden op de website van het NHG, www.nhg.org

Vorige artikel LET OP: Spookfacturen!
Volgende artikel EenVandaag: fysiotherapie en basispakket

Nieuwsbrieven

Ben je op zoek naar eerdere nieuwsbrieven van VvOCM, stuur dan een mail naar info@vvocm.nl