Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

VvOCM nieuws

Word lid van VvOCM

Nieuws

Er is een nieuwe declaratiestandaard paramedische zorg op komst!

Er is een nieuwe declaratiestandaard paramedische zorg op komst!

maandag 28 oktober 2024 / Categorieën: Niet-leden

Het KNGF, Vektis, Vecozo, Paramedisch Platform Nederland (PPN), Zorgverzekeraars Nederland en andere EPD-leveranciers zijn de druk bezig rondom de nieuwe declaratiestandaard paramedische zorg (de GDS).  

Deze nieuwe declaratiestandaard sluit aan bij de generieke declaratiestandaard die in 2022 is geïntroduceerd en in de toekomst voor alle disciplines in de zorg gaat worden gaat worden ingezet. Het is nog niet bekend wanneer deze declaratiestandaard voor de paramedische zorg ingaat, wel zijn betrokken partijen druk bezig met de aanpassingen die nodig zijn om over te gaan op deze nieuwe declaratiestandaard.  

De betrokken partijen nemen je graag mee in deze ontwikkelingen en vertellen je hoe deze veranderingen een rol gaan spelen. 

Wat betekent dit voor jou? 

De nieuwe declaratiestandaard maakt gebruik van een betere en meer toekomstbestendige techniek en wordt generiek opgezet. Dit moet ervoor gaan zorgen dat nieuwe wijzigingen in de toekomst voor EPD-leveranciers en zorgverzekeraars makkelijker te onderhouden worden. Ook voor jou als oefentherapeut zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd in de nieuwe standaard: 

  • Het onderscheid links/rechts/beide is opgenomen bij de aandoeningen waar dit relevant is. 

  • Het is duidelijk welke zittingen (prestaties) bij elkaar horen (relevant voor patiënten met Zvw-aanspraak en bij trajectfinanciering). 

  • Minder administratieve lasten voor het declareren van “de eerste 20 behandelingen” voor patiënten met aanspraak uit de Zvw. Patiënten ontvangen een beveiligde mail (eventueel geprint) met het aantal uitgevoerde behandelingen zodat praktijken bij de patiënt het juiste aantal eerder uitgevoerde behandelingen kunnen nagaan door dit op te vragen. 

  • Declaraties voor patiënten met een buitenlandse zorgverzekering zijn  geautomatiseerd. 

  • De AGB-code van de “werkelijke zorgverlener” wordt altijd op de factuur vermeld. Uitzonderingen zijn zorgverleners in opleiding of incidentele vervanging. 

  • De CSI codelijst heeft een duidelijke naam gekregen: Aanspraakcodelijst. 

  • Er is één inhoudelijke wijziging op de aanspraakcodelijst. Vanaf ingang van deze standaard kunnen behandelingen voor kinderen gedeclareerd worden op CSI-code 003. De CSI-codes 004 t/m 007 worden geschrapt omdat er voor het bepalen van de aanspraak geen onderscheid met CSI-code 003 is. 

  • Elke zorgsoort heeft zijn eigen prestatiecodelijst. Voor oefentherapie is dat PrestatieCodeLijst (PCL) 074. Declaratie van de GLI,  valpreventie en innovaties zijn opgenomen op de prestatiecodelijst GLI (PCL 079). In geval van specifieke afspraken met de verzekeraar wordt er gedeclareerd met prestaties van codelijst overig (PCD 081). De prestatiecodelijsten zijn nog niet gepubliceerd, deze volgen nog. 

  • Voor GZSP-patiënten kan de regiebehandelaar in een daarvoor bestemd veld worden opgenomen (nu kan dat alleen op het veld ‘verwijzer’). Ook is een veld toegevoegd zodat duidelijk is dat het direct duidelijk is dat het een GZSP-patiënt is en facturen vaker in één keer goed afgehandeld kunnen worden. 

Implementatie van de Nieuwe Declaratiestandaard 

Samen met Vecozo en de verzekeraars gaan de betrokken partijen deze nieuwe standaard de komende tijd implementeren. Een belangrijk onderdeel van deze implementatie is een gezamenlijke ketentest met de genoemde partijen: zo zorgen we ervoor dat jij als gebruiker zo min mogelijk merkt van deze overgang, en dat deze zo soepel mogelijk verloopt. Dat betekent ook dat je via de huidige manier van declareren blijft werken totdat de nieuwe standaard ingaat. 

Eén van de verbeteringen die is doorgevoerd is dat de CSI codelijst een duidelijkere naam heeft gekregen, dit is de Aanspraakcodelijst. In één van de komende updates zullen wij alvast deze naamswijziging ter voorbereiding op de nieuwe standaard doorvoeren in Intramed. Dit betekent voor jou als gebruiker dat je binnenkort “Aanspraakcode” zult zien staan op de plekken waar nu “Indicatiecode” staat. De werking van deze velden veranderen niet: het gaat nu alleen nog om de nieuwe naamgeving zodat dit alvast aansluit op de naamgeving van de nieuwe declaratiestandaard. Zo kun jij ook alvast wennen aan de nieuwe manier van declareren! 

 

De betrokken partijen zullen je de komende maanden blijven informeren over de ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe declaratiestandaard. 

𝗨𝗶𝘁𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗲𝗯𝗶𝗻𝗮𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗱𝗲𝗰𝗹𝗮𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲𝘀𝘁𝗮𝗻𝗱𝗮𝗮𝗿𝗱 
Het KNGF organiseert op 4 en 11 november een webinar over de verbeteringen in de nieuwe generieke declaratiestandaard (GDS2.0), die ingaat per 1 januari 2025. 
Tijdens deze sessies zal Drs. Marijn Lamers, Senior Adviseur Digitalisering en Gegevensuitwisseling bij het KNGF, toelichten welke verbeteringen zijn doorgevoerd en hoe deze de nieuwe declaratieprocedures zullen beïnvloeden. 


𝗣𝗿𝗮𝗸𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲:  
📅 Data: maandag 4 en 11 november 
⏰ Tijd: van 19:00 tot 20:00 uur 
Ook oefentherapeuten zijn welkom en kunnen gratis deelnemen aan dit webinar. Om hiervoor in aanmerking te komen, vragen we je om dit via e-mail te bevestigen. Volg hiervoor de onderstaande stappen: 
Maak een account aan op MijnKNGF.nlStuur vervolgens een e-mail naar bijeenkomsten@kngf.nl. Vermeld in de e-mail dat je oefentherapeut bent + de titel van het webinar waarvoor je je wilt aanmelden. 

Vorige artikel Digitaal in de praktijk: Hulp of hinder?