Consequenties avondklok voor oefentherapeut
De consequenties van de avondklok voor patiënten, praktijk en openingstijden.
Vanaf zaterdag 23 januari geldt in heel Nederland een avondklok. De avondklok duurt van 21:00 uur tot en met 04:30 uur. Voor gewone oefentherapie is er, net als bij andere zorgberoepen, geen uitzondering op de avondklok.
Uitzondering geldt wel voor oefentherapie
- die medisch/vakinhoudelijk noodzakelijk is en
- die enkel gedurende de avondklok-uren kan worden gegeven en echt niet op een ander moment mogelijk is.
Patiënten moeten aan handhavers kunnen uitleggen dat hun afspraak bij een oefentherapeut noodzakelijk is, dat doen ze met een bevestiging van hun afspraak met de oefentherapeut. VWS benadrukt dat de avondklok met een reden is ingesteld en vraagt ons om afspraken met patiënten na 21:00 uur te vermijden.
De uitzondering geldt als je voor je werkgever voor werk naar buiten moet tijdens de avondklok. Je hebt dan, naast een eigen verklaring avondklok, ook een ingevulde werkgeversverklaring nodig. De link naar zo’n werkgeversverklaring komt alleen beschikbaar op de website van de rijksoverheid. Het is niet toegestaan om zelf een verklaring te maken. Ben je ZZP’er of praktijkeigenaar? Dan vul je de verklaring zelf in. VvOCM adviseert, net als de overheid, om steeds af te wegen welke zorg nodig is, overdag en in de avond.
Heb je nog vragen? In deze Q&A vind je de meest gestelde vragen over de avondklok. Hier vind je de informatie van de overheid over de avondklok: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok