Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Word lid van VvOCM

Nieuws

Oproep aanleveren lage rugpijn patiënten

woensdag 13 februari 2019 / Categorieën: Niet-leden

OPROEP AANLEVEREN RUGPIJN PATIENTEN

Oproep voor oefentherapeuten en fysiotherapeuten om data lage rugpijn patiënten vanuit praktijken in/om Utrecht over de periode maart-dec. 2019 aan te leveren.

 

Even voorstellen: 5 september jl. heeft Meta Wildenbeest een Promotiebeurs voor Leraren ontvangen van NWO, de nationale financier van wetenschappelijk onderzoek. De komende 5 jaar gaat Meta naast haar onderwijsactiviteiten onderzoek doen naar Chronische Lage Rugpijn. Meta werkt als docent bij de opleiding Oefentherapie Cesar. Ze is van oorsprong oefentherapeut Mensendieck en bewegingswetenschapper. Dit onderzoek ‘Leerprocessen bij lage rugklachten’ is een samenwerking tussen Hogeschool Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. De metingen die onder andere gericht zijn op kwaliteit van bewegen zullen grotendeels plaatsvinden in het beweeglab van de HU. Dit onderzoek levert een bijdrage aan de wetenschappelijke onderbouwing van Oefentherapie bij Lage rugklachten.

 

Samenvatting onderzoek:

Behandeling van chronische lage rugpijn (CLBP) gericht op verandering van beweeggedrag heeft enig effect, maar heeft onvoldoende theoretische basis, omdat niet bekend is waarom beweeggedrag in de acute fase van pijn verandert en vervolgens niet herstelt. Wij testen de hypothese dat de dreiging van pijn en controleverlies beweeggedrag op een voorspelbare wijze veranderen in een leerproces gebaseerd op vergroten van controle en de hypothese dat attitudes met betrekking tot pijn bepalend zijn voor de mate waarin het beweeggedrag verandert en herstelt. De resultaten worden vertaald naar de ontwikkeling van effectievere oefentherapeutische zorg voor patiënten met CLRP.

 

Wat zoek ik?  Lage rugpijn patiënten met chronische of recidiverende klachten in de regio Utrecht. Voor mijn eerste studie ga ik de motorische controle meten tijdens een zittende reikbeweging. Omdat voor deze studie de proefpersonen 2 keer gemeten moeten worden op 2 verschillende dagen in het beweeglab van de HU, zoek ik met name praktijken in/om Utrecht.

 

Waarom meedoen?  Je ontvangt 10 punten voor het kwaliteitsregister wanneer je minimaal 5 deelnemers aanlevert voor deze studie. Tijdsperiode waarover lage rugklachten patiënten aangeleverd kunnen worden: maart 2019 - december 2019. Daarnaast wordt je betrokken in de nieuwste ontwikkelingen rond onderzoek bij lage rugpijn en kun je zelf ook meedoen als proefpersoon. Als je meedoet als proefpersoon word je eigen motorische controle gemeten tijdens een zittende reikbeweging in het beweeglab van de HU.

 

Wat moet je als Oefentherapeut doen?

1.     Aanwezigheid start workshop op de HU: Woensdagavond 20 maart: 19.00-21.00

Locatie: Bolognalaan 101, Beweeglab (2.074)

Tijdens deze workshop wordt je geïnformeerd over doel en inhoud onderzoek. Daarnaast ervaar je de meting die de proefpersonen ook zullen krijgen en bespreken we de in/exclusiecriteria. ·

2.     Je leest de 2 bijgevoegde artikelen ter voorbereiding op de workshop

3.     Wanneer je zelf voldoet aan de inclusiecriteria kun je zelf ook als participant meedoen aan deze studie.

4.     Je selecteert in je eigen praktijk minimaal 5 mogelijke proefpersonen die mee kunnen doen aan het onderzoek. Wanneer een patiënt voldoet aan de inclusiecriteria geef je  de contactgegevens (met toestemming van de patiënt) door aan meta.wildenbeest@hu.nl.

 

 

Wat staat de proefpersoon te wachten in het beweeglab op de HU?

1.     De proefpersoon vult de volgende 3 vragenlijsten in:

Pain Catastrophizing Scale   

StarT Back Tool 

Pain Anxiety Symptom Scale repostioneringstest

2.     Er zal een zittende repositioneringstest worden uitgevoerd.

3.     De proefpersonen voeren een herhaalde zittende reikbeweging uit (50 keer). Dit zullen ze doen op 2 verschillende dagen in het beweeglab op de Hogeschool Utrecht.

4.     Duur metingen: Dag 1: 50 minuten. Dag 2: 30 minuten

5.     Locatie: Bolognalaan 101, 3845CJ, Utrecht: Beweeglab (2.074)

 

Geïnteresseerd om mee te doen? Stuur een mail naar meta.wildenbeest@hu.nl

 

Te lezen artikelen ter voorbereiding workshop (die zal je na aanmelding ontvangen):

 

1.        Ross, G. B. et al. Pain catastrophizing moderates changes in spinal control in response to noxiously induced low back pain. J. Biomech. 58, 64–70 (2017).

2.        Sullivan, P. O. Masterclass Diagnosis and classification of chronic low back pain disorders: Maladaptive movement and motor control impairments as underlying mechanism. 10, 242–255 (2005).

 

Vorige artikel Enquête VvOCM en PR in 2019
Volgende artikel Zorgcongres Terschelling 2019