Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Word lid van VvOCM

Symposium Intramuralen 12 mei 2020 'Zorg in beweging! Hoe dan?'

donderdag 12 december 2019 / Categorieën: Niet-leden

Ben jij als oefentherapeut werkzaam binnen de ouderenzorg? Dan is dit symposium iets voor jou! De ouderenzorg staat niet stil en is gelukkig volop in ontwikkeling. Als therapeut wil je cliënten graag in beweging brengen, maar hoe doe je dat? En hoe gaan wij zelf om met voortdurende veranderingen in zorg en werkdruk? Vanuit verschillende invalshoeken zal dit symposium aandacht geven aan deze veranderingen en nieuwe inzichten.

 

 

15.00 – 15.30 uur

Inloop en inschrijving

15.30 – 15.45 uur

Opening door dagvoorzitter

16.00 – 17.00 uur

Serious Gaming- Claudine LaMoth

17.00 – 17.15 uur

Korte pauze

17.15 – 18.15 uur

Meer zelfredzaamheid door bewegen –Stan Vluggen

18.15 – 19.00 uur

Diner

19.00 – 20.00 uur

Mindfulness in de zorg –Barbara Doeleman

20.00 – 20.30 uur

Evaluatie en afronden

 

Serious Gaming: Toepassingen voor de geriatrische cliënt - door Claudine Lamoth

Onderzoek heeft laten zien dat een oudere die dagelijks beweegt, uiteindelijk beter en langer in staat is zelfstandig zijn of haar dagelijkse activiteiten uit te voeren. ‘Serious games’ brengen nieuwe mogelijkheden om het oefenen in een thuissituatie te stimuleren. Met name “exergames” worden steeds populairder. Door het spelen van deze games kunnen functies als kracht, balans en uithoudingsvermogen worden getraind. Hierdoor kan functionaliteit worden behouden en kunnen valpartijen worden voorkomen, zowel in een revalidatiesetting als in de thuissituatie. Serious games zijn leuk en uitdagend en maken het tegelijkertijd trainen van zowel motorische als cognitieve functies mogelijk. Doelgerichte functionele activiteiten kunnen worden getraind op een gepersonaliseerde wijze. Dit kan zelfstandig in de thuissituatie plaatsvinden en met beperkte hulp van de zorgverleners, eventueel op afstand.

Claudine Lamoth - Docent en onderzoeker aan de Rijksunversiteit Groningen

 

Meer zelfredzaamheid door bewegen: Actieve participatie in fysieke en dagelijkse activiteiten is een basisvoorwaarde om succesvol ouder te worden - door Stan Vluggen

Actieve participatie in fysieke en dagelijkse activiteiten is een basisvoorwaarde om succesvol ouder te worden. Niet voor niks luidt een bekend Nederlands gezegde ‘Rust Roest’. Veel ouderen - al dan niet thuiswonend of opgenomen in een zieken- of verpleeghuis - bewegen te weinig. Enerzijds hangt dit samen met individuele kenmerken van ouderen, zoals gezondheid, cognitie, stemming, bezorgdheid om te vallen of een gebrek aan motivatie om te bewegen. Anderzijds kunnen belemmerende factoren in het sociaal netwerk of in de fysieke woon- en leefomgeving van ouderen van invloed zijn.

Ons programma heeft een multidisciplinaire aanpak en raakt diverse zorgverleners, zoals oefentherapeuten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten maar ook verzorgenden en verpleegkundigen. Het is namelijk belangrijk dat er draagvlak is bij een brede groep professionals die een rol spelen in zelfredzaamheid.
Stan Vluggen is PhD kandidaat/ onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht.

Mindfulness in de zorg: Gezondere zorg voor cliënt en zorgprofessional - door Barbara Doeleman

Tijdens ons werk staan zorgprofessionals voortdurend in contact met collega’s, patiënten/ bewoners en familie. Zij staan voor de uitdaging om de ‘hulpvragende ander’ steeds centraal stellen, maar tegelijkertijd ook zichzelf als hulpverlener in balans te houden. Dit is verre van gemakkelijk en dit leidt vaak tot disbalans en stress, zoals velen van ons merken. Zorgprofessionals hebben veelal ‘een groot hart voor de zaak’. Om dit hart kloppende te houden, moeten we in balans blijven en voor onszelf kunnen zorgen. Dit vraagt om een voortdurende afstemming met onszelf én de ander. Het ontwikkelen van kwaliteiten van mindfulness blijkt hierin zeer helpend te zijn, laat gedegen wetenschappelijk onderzoek zien.

Barbara Doeleman is pionier en expert op het gebied van mindfulness- en compassietrainingen voor zorg & organisatie.

 

 

Praktische informatie

Datum: 12 mei 2020

Kosten: €175,- VvOCM leden/ €230 niet- VvOCM leden.
Accreditatie: 4 punten

Tijd: 15.00 - 20.30 (daarna is nog gelegenheid voor een borrel)
Locatie
Leerhotel Het Klooster 
Doelgroep: Intramuraal werkende oefentherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten
Aanmelden: klik hier
 

 

Vorige artikel Minder administratie voor paramedici
Volgende artikel Kostenonderzoek paramedische zorg werkt toe naar eindrapportage

Nieuwsbrieven

Ben je op zoek naar eerdere nieuwsbrieven van VvOCM, stuur dan een mail naar info@vvocm.nl