Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Nieuws

Word lid van VvOCM

Zelfverwijzing fysio ontlast huisarts niet

donderdag 28 augustus 2014 / Categorieën: Niet-leden

De werklast van Nederlandse huisartsen is niet veranderd sinds mensen zonder verwijzing bij een fysiotherapeut terecht kunnen. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van onderzoek van Ilse Swinkels. In de periode van 2004 tot2009 kwamen iets minder mensen met rug-, schouder- en nekpijn in de huisartspraktijk,  maar het aantal mensen met knieklachten steeg. Het percentage Nederlanders dat een fysiotherapeut bezocht,  steeg van 17% in 2004 naar 21% in 2009, en het percentage zelfverwijzers steeg van 28% in 2006 naar 44% in 2010.


Jongeren
Jongere patiënten en mensen met rugklachten gingen vaker op eigen houtje naar de fysiotherapeut. Mensen die zonder briefje van de huisarts naar een fysiotherapeut stapten, kregen minder vaak een behandeling na het intakegesprek dan mensen die via de huisarts kwamen (87 procent tegen 94 procent). Zelfverwijzers hadden gemiddeld drie bezoeken minder nodig dan mensen met een verwijzing. 

Maatregel
In 2006 introduceerde VWS directe toegang tot fysiotherapie. Deze maatregel zou de werklast van huisartsen verminderen, de erkenning voor het beroep ‘fysiotherapeut’ vergroten, en de keuzevrijheid voor patiënten verbeteren. De onderzoekers brachten de Nederlandse situatie in kaart. Ze rekenden met gegevens van NIVEL  en CBS. In totaal analyseerden zij ruim 1 miljoen patiëntjaren bij huisartsen en bijna 90.000 fysio-patiënten.

 

Bron: www.skipr.nl

Vorige artikel Oefen App Beroerte
Volgende artikel Contracten zorgverzekeraars / nieuwsberichten

Nieuwsbrieven

Ben je op zoek naar eerdere nieuwsbrieven van VvOCM, stuur dan een mail naar info@vvocm.nl