Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

VvOCM nieuws

Word lid van VvOCM

Nieuws

KNGF -Richtlijn Zelfmanagement klaar voor gebruik & lezing

KNGF -Richtlijn Zelfmanagement klaar voor gebruik & lezing

maandag 7 maart 2022 / Categorieën: Niet-leden

Deze nieuwe KNGF-richtlijn Zelfmanagement geeft je handvatten om het zelfmanagement van patiënten optimaal te ondersteunen. Bij het ontwikkelen van de richtlijn benoemden therapeuten knelpunten waarvoor antwoorden gezocht werden. De knelpunten betroffen het in kaart brengen van de factoren die zelfmanagement bij patiënten belemmeren of bevorderen factoren. De richtlijn biedt handvatten en een strategie om te achterhalen welke factoren voor een patiënt belemmerend of bevorderend zijn. Op 15 maart kun je een online workshop over deze richtlijn. 

Werkgroepleden over de richtlijn
Werkgroeplid John Verhoef: “De richtlijn is intuïtief opgebouwd voor gebruik in de dagelijkse praktijk. De richtlijn volgt het proces van klinisch redeneren van diagnose tot aan therapie. Het generieke karakter zal bijdragen aan een breed en eenvoudig gebruik in de dagelijkse praktijk. De richtlijn is inzetbaar voor veel aandoeningen en door professionals met verschillende niveaus van vaardigheden in het toepassen van zelfmanagementondersteuning.” 

Nieuwe manier van richtlijnontwikkeling
Net als de KNGF-richtlijn Oncologie (die binnenkort verschijnt) is de KNGF-richtlijn Zelfmanagement het resultaat van het project Fysio- en oefentherapie Aanpak STroomlijning richtlijnen (FAST). In deze pilot onderzoeken we een nieuwe manier van richtlijnontwikkeling, waarbij aanbevelingen voor aandoeningsoverstijgende onderwerpen ontwikkeld worden. De richtlijn is ontwikkeld in samenwerking met Amsterdam UMC en de VvOCM. Daarnaast hebben fysiotherapeuten, oefentherapeuten en partijen als de Patiëntenfederatie, V&VN, en Ergotherapie Nederland bijgedragen aan deze richtlijn.

Op 15 maart is de eerste online workshop over deze richtlijn en binnenkort is ook de e-learning beschikbaar. 

Bekijk de richtlijn zelfmanagement.


 

Vorige artikel Tijdelijk lagere personeelsbezetting VvOCM-bureau
Volgende artikel CZ contracteert per 1 april 2022 meer leefstijlcoach-registraties